marți, 10 februarie 2009

Arixtra

Actiune terapeutica: Anticoagulant
Categorie de risc pentru sarcina: B
Substanta activa: Fondaparin

MOD DE ACTIUNE

Nu inactivează trombina (factorul II activat), nu acţionează asupra trombocitelor şi nu afectează funcţia fibrinolitică sau timpul de coagulare. Este absorbit rapid şi complet la administrarea SC. Nivel maxim: 2 h. Nu se leagă semnificativ de proteine plasmatice sau de hematii. Excretat nemodificat în urină. T ˝, eliminare: 17-21 h. Eliminarea este întârziată la cei în vârstă, cei cu insuficienţă renală şi cei cu greutate mai mică de 50 kg. Efectul anticoagulant poate dura 2-4 zile la cei cu funcţie renală bună şi mai mult la cei cu insuficienţă renală.

INDICATII

Profilaxia trombozei venoase profunde la pacienţii ce au suferit o intervenţie chirurgicală la şold (fractură, protezarea şoldului) sau operaţie de protezare a genunchiului. Poate fi folosit până la 35 zile la pacienţii cu intervenţii chirurgicale pentru fractură de şold.

CONTRAINDICATII

Uz IM la cei cu insuficienţă renală gravă (CCR < 30 mL/min) sau cu greutate < 50 kg (datorită riscului crescut de hemoragii). La cei la care apar hemoragii masive, endocardite bacteriene, trombocitopenie datorită anticorpilor antitrombocitari, sau la cei cu sensibilitate la fondaparină.

PRECAUTII

La pacienţii care fac anestezie epidurală / spinală şi sunt în tratament cu anticoagulante cu greutate moleculară mică sau fondaparină pentru prevenţia complicaţiilor trombotice, pot apărea hematoame epidurale sau spinale ce pot produce paralizii de lungă durată. Riscul creşte la traume epidurale sau spinale repetate. Monitorizaţi permanet pentru apariţia de simptome şi semne neurologice. Dacă apar manifestări neurologice acestea se tratează separat. Evaluaţi beneficiile / riscurile intevenţiilor nevraxiale la pacienţii anticoagulaţi. Riscul de hemoragii creşte în insuficienţa renală. Se utilizează cu atenţie pe durata lactaţiei, în insufiecienţa renală moderată, la pacienţii în vârstă, la cei cu hemoragii oculte, TA necontrolată, istoric de ulcer GI recent, retinopatie diabetică sau hemoragii. Se utilizează cu foarte mare prudenţă în condiţii de risc crescut de hemoragii, inclusiv tulburări congenitale sau dobândite ce determină hemoragii, ulcer activ, angiodisplazie GI, AVC hemoragic, la cei trataţi în paralel cu inhibitori trombocitari, sau la scurt timp după o intervenţie chirurgicală pe creier, măduvă sau ochi. Siguranţa şi eficacitatea folosirii nu a fost demonstrată la copii. Se administrează în doză unică. Nu se asociaza cu alte medicamente. Se administrează în ţesut adipos şi se alternează locul de injectare. Se depozitează la temperaturi între 15-30şC. Nu se lasă la îndemâna copiilor.

EFECTE ADVERSE

Hemoragice. Cea mai fecventă complicaţie este reprezentată de sângerări intracraniene, cerebrale, retroperitoneale, intra-oculare, pericardice, spinale sau suprarenale; sau operaţiile datorită sângerărilor. CV: edem, hipotensiune, hemoragii post-operatorii. GI: G&V, constipaţie / diaree, dispepsie. SNC: insomnii, ameţeli, confuzie, cefalee. GU: retenţie urinară. Dermatologic: hematom, purpură, rash, erupţii buloase. Atipice: trombocitopenie, sângerări la locul infecţiei, prurit, anemie, febră, durere.

DOZAJ - MOD DE ADMINISTRARE

• ScFractură de şold, protezare de şold sau genunchiAdulţi, iniţial: 2,5 mg date la 6-8 h după operaţie. Administrarea la 6 ore înainte de operaţie a fost asociată cu risc crescut de hemoragii. Durata: 2,5 mg o dată pe zi 5-9 zile (a fost tolerat un tratament de până la 11 zile).

OBSERVATII PENTRU PACIENT - FAMILIE

• Medicamentul este folosit pentru prevenirea formării de trombi în extremităţile în care circulaţia a fost compromisă ca urmare a unor intervenţii chirurgicale. Trombii pot intra în circulaţie şi ajunge la plămân cauzând edem pulmonar cu potenţial letal.• Se administrează în zona recomandată, se ia un pliu de piele, se injectează soluţia, se extrage setinga.• Se folosesc seringi preumplute. Se pastrează la un loc sigur.• Anunţaţi orice efect advers: dureri ale extremităţilor, dureri de torace, dificultăţi respiratorii, sau alte simptome neobişnuite.

EVALUAREA SI CONTROLUL TERAPIEI

Evaluaţi condiţiile ce pot intefera cu terapia (vârsta, greutatea, istoricul de ulcer GI, retinopatie diabetică, HTA necontrolată, hemoragii, sau trombocitopenia indusă de heparină).Investigaţi apariţia hemoragiilor. Evaluaţi mobilitatea şi respectarea exerciţiilor fizice. Evaluaţi cu precauţie apariţia S&S de sindrom neurologic. Monitorizaţi HLG, INR, potasemia, funcţiile renală şi hepatică.• Testele de laborator: cresc AST, ALT. Hipokalemie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu