duminică, 21 decembrie 2008

Aerobid

Actiune terapeutica: Glucocorticoid
Categorie de risc pentru sarcina: C
Substanta activa: Flunisolid

MOD DE ACTIUNE

Efecte sistemice minime în utilizarea intranazală. După primul pasaj este rapid metabolizat hepatic. Sunt necesare câteva zile pentru atingerea efectului maxim. T ˝: 1,8 h. Metabolizarea este hepatică şi este excretat prin fecale (40%) şi urină (50%).

INDICATII

Inhalator. Adjuvant în profilaxia astmului bronşic. La pacienţii cu astm care necesită steroizi sistemici, administrarea inhalatorilor scade sau elimină nevoia de steroizi sistemici. Intranazal. Rinite sezoniere în special când alte tratamente au eşuat.

CONTRAINDICATII

TBC activ sau inactiv în special cel al tractului respirator. Infecţii fungice, bacteriene, virale sistemice netratate. Herpes simplex ocular. Utilizarea până la vindecarea ulceraţiilor nazale recente, ale septului nazal sau chirurgiei nazale. Lactaţia.

PRECAUTII

Se foloseste cu precauţie în cazul trecerii de la steroizi sistemici la flunisolid deoarece poate apare decesul ca urmare a insuficienţei adrenale. Sunt necesare câteva luni pentru reinstaurarea funcţiilor hipotalamică, pituitară şi adrenergică. În această perioadă pacienţii pot prezenta semne de insuficienţă adrenergică la expunerea la traume, intervenţii chirurgicale sau infecţii (în special digestive). Deşi flunisolidul inhalat poate controla simptomele asmatice, nu acoperă nevoia sistemică de steroizi necesară în crize. În cazul unor crize asmatice severe apărute la pacienţii care au mai folosit steroizi sistemici, acestia se administrează din nou imediat (în doze mari). Pentu a evalua riscurile insuficienţei adrenergice se testează periodic funcţia adrenergică, inclusiv măsurarea nivelului cortizolului dimineaţa. Nu a fost determinată siguranţa utilizării la copii sub 6 ani. Când se iniţiază administrarea inhalatorului la pacienţii care primesc corticosteroizi sistemici, se folosesc aerosolii concomitent cu terapia sistemică pentru o săptămână. Apoi, se retrag treptat corticosteroizii sistemici de-a lungul a mai multor săptămâni. Daca exista congestie nazală se foloseste un decongestionant înaintea administrării pentru a vă asigura că medicamentul ajunge la locul de acţiune. Dacă ameliorarea nu apare în 3 săptămâni se opreşte terapia. Îmbunătăţirea stării pacientului este de obicei evidentă în câteva zile.

EFECTE ADVERSE

Respirator: tuse, infecţii cu Candida albicans ale laringelui şi nazo-faringelui. Dupa uz intranazal: iritaţie nazo-faringeană, înţepături, arsuri, senzaţie de uscăciune, cefalee. GI: uscăciunea gurii. Efecte ale corticosteroizilor sistemici, în special dacă doza recomandată a fost depăşită.

DOZAJ - MOD DE ADMINISTRARE

• InhalatorAstm bronşicAdulţi: 2 inhalaţii (un total de 500 μg) administrate dimineaţa şi după-amiaza până la o doză zilnică de 1000 μg, fără a se depăşi 4 inhalaţii de 2 ori pe zi. Copii între 6-15 ani: 2 inhalaţii (250 μg/inhalaţie) dimineaţa şi seara, cu o doză totală zilnică ce nu depăşeşte 1000 μg. IntranazalRiniteAdulţi: 50 μg (2 spray-uri) în fiecare nară de două ori pe zi, poate fi crescut până la 2 spray-uri de trei ori pe zi până la o doză maximă de 400 μg (8 spray-uri în fiecare nară). Copii între 6-14 ani: 25 μg(1 spray) în fiecare nară de două ori pe zi până la o doză maximă de 200 μg (4 spray-uri în fiecare nară). Doza de întreţinere: adulţi, copii: cea mai mică doză necesară pentru controlul simptomelor.

OBSERVATII PENTRU PACIENT - FAMILIE

• Se informează pacientul şi familia asupra modului de administrare al inhalatorului şi al spray-ului nazal. Dacă pacientul ia un bronhodilatator, se sfătuieşte ca acesta să se ia primul pentru ca steroidul să penetreze mai bine mucoasa.• Se face gargară şi se clateşte gura cu apă după inhalare pentru a preveni alterarea gustului şi pentru a menţine o igienă orală adecvată. Anunţaţi orice simptom de iritaţie sau infecţie fungică.• Pot apărea sângerări nazale blânde, care sunt de obicei trecătoare.• Anunţaţi lipsa răspunsului sau agaravarea stării.

EVALUAREA SI CONTROLUL TERAPIEI

Când se foloseste ca tratament cronic se monitorizează curba ponderală şi staturală la copii şi statusul axului hipotalamo-epifizo-adrenergic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu