duminică, 21 decembrie 2008

Alfentanil Hidroclorit

Actiune terapeutica: Analgezic narcotic
Categorie de risc pentru sarcina: C
Denumire comerciala: Alfenta

MOD DE ACTIUNE

Debut: imediat. T ˝: 1-2 h (după administrarea IV)

INDICATII

Perfuzie continuă: Ca analgezic cu oxid nitric / oxigen pentru a menţine anestezia generală. Doze crescute: Adjuvant alături de barbiturice / oxid nitric / oxigen pentru menţinerea anesteziei generale. Inducerea anesteziei: Ca agent primar când intubaţia ET şi ventilaţia mecanică sunt necesare. Component analgezic pentru controlul anesteziei.

CONTRAINDICATII

Folosirea în timpul travaliului şi la copii sub 12 ani.

PRECAUTII

Forma injectabilă poate fi reconstituită cu:SNS, soluţie dextroză 5%/SNS, sau soluţie dextroză 5%. Administrarea IV se poate face direct pe o durată de 1 ˝-3 min. Pentru administrarea IV continuă se dilueaza 20 cc alfetanil în 230 mL solvent pentru a asigura o soluţie de 40 μg/mL. Utilizaţi seringi de genul celor folosite la testarea la tuberculină pentru administrarea dozelor mici de medicament. Întrerupeţi perfuzia cu 10-15 min înainte de intervenţia chirurgicală.Se foloseşte cu precauţie în timpul lactaţiei. Reduceţi dozele pentru pacienţii în vârstă sau debilitaţi.

EFECTE ADVERSE

Bradicardie, confuzie postoperatorie, vedere înceţoşată, hipercapnie, tremor şi asistolie. Nou-născuţii cu sindrom de detresă respiratorie au manifestat hipotensiune la doze de 20 μg/kg.
DOZAJ - MOD DE ADMINISTRARE
• IVPerfuzie continuă, durata peste 45 de min.Iniţial, pentru inducere: 50-75 μg/kg; întreţinere, cu oxid nitric / oxigen: 0.5-3 μg/kg/min (fluxul mediu al perfuziei de 1-1.5 μg/kg/min). După tratamentul de inducere reduceţi viteza de perfuzie cu 30-50% în prima oră a tratamentului de întreţinere.Inducerea anesteziei, durata 45 de minute sau mai mult.Iniţial pentru inducere: 130-245 μg/kg; întreţinere: 0.5-1.5 μg/kg/min. Dacă un anestezic general este folosit pentru întreţinere, concentraţia agenţilor inhalatori trebuie redusă cu 30-50% în prima oră.Anestezic adjuvant, durata 30-60 min., injectabil pentru a atenua reacţia la laringoscopie şi intubaţie.Iniţial pentru inducere: 20-50 μg/kg; întreţinere: 5-15 μg/kg la fiecare 5-20 min., până la o doză totală de 75 μg/kg.Anestezic adjuvant, durata mai mică de 30 min, injecţie pentru respiraţie spontană sau ventilaţie asistată.Iniţial pentru inducere: 8-20 μg/kg; întreţinere: 3-5 μg/kg la fiecare 5-20 min (sau 0.5-1 μg/kg/min, până la o doză totală de 8-40 μg/kg).Anesteziere monitorizată, durata mai mică de 30 min, pentru pacienţii sedaţi şi responsivi ce respiră spontan.Iniţial pentru inducere: 3-8 μg/kg; întreţinere: 3-5 μg/kg la fiecare 5-20 min (sau 0.25-1 μg/kg/min până la o doză totală de 3-40 mg/kg).

OBSERVATII PENTRU PACIENT - FAMILIE

• Pot apare ameţeală, letargie şi hipotensiune ortostatică.• Evitaţi consumul de alcool şi deprimantele SNC cel puţin 24 h după administrarea medicamentului.

EVALUAREA SI CONTROLUL TERAPIEI

Evaluaţi statusul respirator şi CV continuu pe durata terapiei. Obţineţi valorile bazale ale greutăţii şi SV. Acordaţi atenţie antecedentelor de hipersensibilitate la medicamente. Anunţaţi orice rigiditate musculară înainte de a administra următoarea doză.

INTERACTIUNI MEDICAMENTOASE

Fluconazol. Creşte nivelul plasmatic de alfentanil datorită scăderii metabolizării hepatice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu