marți, 10 februarie 2009

Amfetamine Salt Combo

Actiune terapeutica: Stimulant SNC
Categorie de risc pentru sarcina: C
Substanta activa: Mixturi de amfetamină

MOD DE ACTIUNE

Adderall conţine sulfat de dextroamfetamină, dextroamfetamină zaharată, sulfat de amfetamină şi amfetamină aspartat. Se absoarbe complet în 3 h. Efecte maxime : 2-3 h. Durata: 4-24 h. Nivelele terapeutice sanguine: 5-10 μg/ dL. T ˝, dacă pH-ul urinii < 5,6: 7-8 h; T ˝, dacă pH-ul urinii este alcalin: 18,6-33,6 h. Pentru fiecare creştere de unitate a Ph-ului urinar se produce o creştere medie cu 7 h a T ˝ plasmatic. Metabolizat în ficat şi excretat în urină.

INDICATII

Deficit de atenţie / tulburări hiperreactive (ADHD) la copii peste 3 ani alături de alte abordări terapeutice. Narcolepsie la adulţi şi la copii de peste 6 ani. Adderall produce ameliorări similare cu metilfenidat, dar cu o durată mai îndelungată de acţiune, fiind permisă astfel administrarea în una sau două doze/zi.

CONTRAINDICATII

Utilizarea la copiii sub 3 ani pentru deficitele de atenţie şi la copiii sub 6 ani pentru narcolepsie. Folosirea pentru scăderea apetitului.

PRECAUTII

Capsulele cu acţiune îndelungată pot fi luate întregi sau conţinutul lor poate fi amestecat cu mere rase. Dacă este luat cu mere rase trebuie consumat imediat (a nu se depozita). Nu mestecaţi merele rase peste care a fost împrăştiată amfetamina. Luaţi capsulele cu acţiune îndelungată la trezirea din somn. Evitaţi dozele de după-amiaza întrucat pot produce insomnie. Pacienţii care iau doze divizate (de ex. de 2 ori/zi) de Adderall cu acţiune imediată pot trece la tratamentul cu Adderall XR cu aceeaşi doză totală zilnică însă luată o singură dată pe zi.Amfetaminele au un risc ridicat de dependenţă, care poate apare în urma unui tratament îndelungat. Prescrieţi / eliberaţi medicamentul în cantităţi mici.

DOZAJ - MOD DE ADMINISTRARE

• Capsule, comprimateNarcolepsie.Adulţi şi copii peste 12 ani, iniţial: 10 mg/zi; creşteţi în trepte de 10 mg/zi la intervale de o săptămână. Copii, 6-12 ani, iniţial: 5 mg/zi; Creşteţi în trepte de 5 mg/zi fără să se depăşească 60 mg/zi. Pentru toate vârstele se folosesc produsele cu acţiune imediată.ADHD la copii3-5 ani, iniţial: 2,5 mg/zi; creştere cu 2,5 mg/zi la intervale de o săptămână până este atinsă doza optimă (0,1-0,5 mg/kg/doză în fiecare dimineaţă). Copii peste 6 ani, iniţial: 5 mg 1-2 ori/zi; creştere în trepte de 5 mg/zi la intervale de o săptămână până este atinsă doza optimă (0,1-0,5 mg/kg/doză în fiecare dimineaţă). Pentru capsule cu acţiune îndelungată începeţi tratamentul cu 10 mg/zi dimineaţa; creşteţi în trepte de 10 mg/zi la intervale de o săptămână până la un maxim de 30 mg/zi.

OBSERVATII PENTRU PACIENT - FAMILIE

• Când este folosit pentru deficit de atenţie (ADD) sau narcolepsie, administraţi prima doză la trezire împreună cu alte una sau două doze la intervale de 4-6 h. Administraţi ultima doza cu cel puţin 6 h înainte de culcare. Produsele cu acţiune îndelugată sunt de obicei, administrate 1/zi la trezire.• Luaţi medicamentul cu apă; Nu îl luaţi cu lapte, suc sau antiacide.• Anunţaţi medicului orice schimbare a starilor pshihice sau afective, inclusiv tulburări ale procesului de gândire.• Nu consumaţi cofeină sau produse ce conţin cofeină. Evitaţi preparatele care contin cofeină sau orice stimulanţi de acest tip.• Evitaţi manevrarea maşinilor grele şi condusul până când medicamentul îşi pierde efectul.• Monitorizaţi greutatea. Depozitaţi medicamentul într-un loc sigur, întrucât acesta poate induce tendinţa de a fi folosit abuziv.• Beţi cel puţin 2,5 l de lichide zilnic; Un consum crescut al produselor alimentare bogate în fibre / fructelor poate preveni constipaţia.• Mestecaţi gumă / dulciuri fără zahăr şi clatiţi frecvent gura cu produse speciale non-alcoolice.• Copiii care iau amfetamine pot avea creşterea încetinită. Medicamentul trebuie întrerupt periodic pentru a permite creşterii să se normalizeze şi pentru a se evalua necesitatea continuării terapiei.

EVALUAREA SI CONTROLUL TERAPIEI

Monitorizaţi greutatea, HLG, analizele biochimice, analizele urinAre şi ECG. Investigaţi tipul simptomelor, debutul acestora şi examenele efectuate înaintea începerii tratamentului. Înainte de a începe terapia revedeţi starea neurologică. Verificaţi dacă pacientele sunt însărcinate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu