marți, 10 februarie 2009

Atomoxetine

Actiune terapeutica: Antidepresiv, inhibitor selectiv al serotoninei
Categorie de risc pentru sarcina: C
Denumire comerciala: Strattera

MOD DE ACTIUNE

Bine absorbit după folosirea PO; absorbţia este puţin afectată de mâncare. Nivele plasmatice maxime: 1-2 h. Aproape 98% este legat de proteinele plasmatice. T ˝: aproximativ 5 h. Excreţie principal prin urină.

INDICATII

Deficit de atenţie / tulburări hiperreactive (ADHD) după clasificarea DSM-IV-TR.

CONTRAINDICATII

Hipersensibilitate la atomoxetine sau la alte produse constituiente. Folosirea cu un inhibitor de monoaminoxidaza (IMAO) sau în timp de 2 săptămâni de la întreruperea IMAO. Folosirea în glaucom cu unghi închis datorită creşterii riscului de midriază.

PRECAUTII

Poate fi luat sau nu cu alimente. Folosiţi cu precauţie în hipertensiune, tahicardie, boală CV sau cerebrovasculară sau cu agenţi presori, datorită creşterilor induse de medicament ale TA şi frecvenţei cardiace. A se folosi cu precauţie în orice boală ce predispune la hipotensiune, şi în timpul lactaţiei. În insuficienţa hepatică moderată, se vor reduce iniţial dozele la 50% din normal. În insuficienţa hepatică severă, reducerea iniţială a dozei va fi la 25% din normal.Pentru copii şi adolescenţii până în 70 kg cărora le-a fost administrată fluoxetină, chinidină, ori paroxetină, doza iniţială va fi de 0,5 mg/kg/zi, iar dozele vor fi crescute la 1,2 mg/kg/zi doar dacă simptomele nu se îmbunătăţesc după 4 săptămâni, iar doza iniţială este bine tolerată. La copii şi adolescenţii peste 70 kg cărora le-a fost administrat fluoxetină, chinidină, ori paroxetină, doza iniţială de 40 mg/zi va fi crescută la doza uzuală de 80 mg/zi dacă simptomele nu se îmbunătăţesc după 4 săptămâni, iar doza iniţială este bine tolerată. Nu a fost evaluată utilizarea la copii mai mici de 6 ani, pentru mai mult de 9 săptămâni la copii şi adolescenti, şi pentru 10 săptămâni la adulţi. Terapia poate fi întreruptă fără a se micşora mai întâi dozele.Depozitaţi la temperatura camerei între 15-30°C.

EFECTE ADVERSE

SNC: iritabilitate, somnolenţă, ameţeli, parestezii, insomii, depresie, tremor, cefalee, schimbări de comportament, plâns. GI: G&V, dispepsie, diaree, constipaţie, gastroenterite virale. CV: hipotensiune posturală, hipertensiune, tahicardie sinusală, palpitaţii. Hipersensibilitate: edem angioneurotic, urticarie, rash. Respirator: tuse, rinoree, sinuzite, congestie nazală sau sinusală, rinofaringită, IRCS. Dermatologic: dermatite, prurit, hipersudoraţie. GU: retenţie urinară, disfuncţii ejaculatorii, impotenţă, dificultăţi de micţiune, dismenoree, menstre întârziate, menstre neregulate, orgasm anormal, prostatite. Manifestări generale: fatigabilitate, rigor, apetit scăzut, anorexie, artralgie, mialgie.

DOZAJ - MOD DE ADMINISTRARE

• CapsuleADHDAdulţi şi copii / adolescenţi peste 70 kg, iniţial: 40 mg/zi. Poate fi crescută după minim 3 zile pâna la o doză zilnică totală de aproape 80 mg. După 2-4 săptămâni doza poate fi crescută la maxim 100 mg la cei care nu au obţinut raspunsul optim.Copii şi adolescenţi pâna la 70 kg, iniţial: aprox. 0,5 mg/kg corp/zi. Poate fi crescută după un minim de 3 zile la un total zilnic de aproape 1, 2mg/kg. Nu s-au observat beneficii remarcabile pentru doze mai mari de 1,2 mg/kg/zi. A nu se depăşi doza maximă de 1,4 mg/kg sau 100 mg.

OBSERVATII PENTRU PACIENT - FAMILIE

• Poate fi luat cu sau fără mâncare. Dacă se sare peste o doză, luaţi-o cât mai curând posibil însă fără a depăşi doza maximă prescrisă pentru 24 de ore.• Nu luaţi nici un alt medicament prescris sau nu, plante, sau suplimente nutritive fără aprobarea medicului.• Poate provoca tulburări emoţionale, durere intestinală, discomfort GI; terapia se va continua.• Nu conduceţi maşini sau manevraţi utilaje până la trecerea efectului medicamentului.• Pot apare S&S ale reacţiilor alergice, ce ce necesită tratament imediat.• Poate să apară inhibiţia sexuală; trebuie raportată.• La copiii în creştere se vor asigura consiliere psihosocială, teste de laborator, şi monitorizări regulate.

EVALUAREA SI CONTROLUL TERAPIEI

Monitorizaţi SV, înălţimea şi greutatea. Se vor nota creşterile în greutate câştigate în timpul terapiei de lungă durată; se poate întrerupe terapia la copiii care nu cresc, sau nu iau în greutate satisfacător. Asiguraţi-vă că nu există psihoze, triggeri de mediu, sau boli psihice nediagnosticate. Evaluţi lista cu medicamentele prescrise pentru a evita interacţiunile. Poate creşte frecvenţa cardiacă şi TA; a se folosi cu grijă în HTA, boli cardio / cerebrovasculare. Dozele se vor ajusta în funcţie de disfuncţiile hepatice.

SUPRADOZAREA

Simptome: creşterea efectelor adverse. Tratament: monitorizaţi cu grijă şi asiguraţi tratament suportiv. Golirea stomacului şi administrarea repetată de cărbune activat (cu sau fără purgative) poate preveni absorbţia sistemică.

INTERACTIUNI MEDICAMENTOASE

Agenţii presori. Posibile efecte asupra TA; administraţi cu grijă.Albuterol. Potenţează efectele CV ale albuterolului.Chinidina. Creşte ASC pentru atomoxetină şi Cmax; luaţi în considerare reducerea dozelor.Fluoxetina. Creşte ASC pentru atomoxetină şi Cmax; luaţi în considerare reducerea dozelor.IMAO. Reacţii posibil serioase, câteodată fatale, incluzând hipertermie, rigiditate, mioclonii, instabilitate autonomică, agitaţie extremă, delir, şi comă; a nu se folosi împreună.Midazolam. Creşte ASC pentru midazolam.Paroxetina. Creşte ASC pentru atomoxetină şi Cmax; luaţi în considerare reducerea dozelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu