marți, 10 februarie 2009

Anatensol

Actiune terapeutica: Antipsihotic
Categorie de risc pentru sarcina:
Substanta activa: Flufenazin

MOD DE ACTIUNE

Incidenţă crescută a simptomelor extrapiramidale, incidenţă scăzută a sedării, efectelor anticolinergice, antiemetice şi a hipotensiunii ortostatice. Decanoatul creşte marcat durata de acţiune. Decanoat: instalarea efectului:24-72 h; Concentraţie plasmatică maximă: 24-48 h. T ˝: aproximativ 14 zile. Durata efectului: 4 sau mai multe săptămâni. Flufenazin hidroclorit trebuie administrat cu grijă la pacieţi cu hipersensibilitate cunoscută la ale fenotiazine.

INDICATII

Tulburări psihotice. Decanoatul se foloseşte în terapia neuroleptică parenterală, prelungită (de ex. schizofrenie cronică).

PRECAUTII

La cei cu hipersensibilitate la fenotiazine sau cu tulburări ce pot da reacţii nedorite, se iniţiază terapia cu grijă folosind hidrocloritul. Se poate continua apoi cu decanoat. La pacienţii cu risc crescut (sensibilitate la fenotiazină sau tulburări ce predispun la reacţii neaşteptate) se începe cu precauţie terapia PO sau parenterală. Feriţi medicamentul de lumină. Se depozitează la temperatura camerei şi nu se îngheaţă. Culoarea substanţei poate fi variată, de la lipsa ei până la culoarea chihlimbarului. Nu se foloseşte dacă are o culoare mai închisă. La începutul tratamentului se administrează formele cu timp scurt de acţiune. Se administrează decanoat, după ce apare răspunsul la tratament. Doza echivalentă cu 20 mg hidroclorit este de 25 mg decanoat.

DOZAJ - MOD DE ADMINISTRARE

• TableteTulburări psihiceAdulţi, iniţial: 2.5-10 mg/zi în doze divizate la 6-8 h; apoi se reduc treptat dozele până la o doză de întreţinere de 1 sau 5 mg/zi (de obicei se dă o doză unică ce nu depăşeşte 20 mg/zi). Pacienţii în vârstă, emaciaţi, taraţi, iniţial: 1-2.5 mg/zi; apoi doza se ajustează în funcţie de răspuns.• IM, SCTulburări psihiceAdulţi, iniţial 12.5-25 mg; apoi doza poate fi marită sau repetată în interval de 1-3 săptămâni. Doza de întreţinere obişniuită este de 50 mg/1-4 săptămâni. Doza maximă: 100 mg/doză.

OBSERVATII PENTRU PACIENT - FAMILIE

• Determinaţi dacă pacientul este apt de auto-administrare a terapiei. Majoritatea pacienţilor cu tratament de lungă durată optează pentru injecţie lunară.• Evitaţi activităţile ce necesită atenţie sporită până la epuizarea efectului.• Anunţaţi apariţia efectelor adverse.• Evitaţi duşul cu apă fierbinte, şi băile fierbinţi pentru că poate apare hipotensiune arterială. Evitaţi activităţile stresante.• Nu se întrerupe brusc. Schimbaţi-vă lent poziţia corpului pentru a evita aparţia hipotensiunii ortostatice.• Anunţaţi apariţia sângerărilor, oboselii neobişnuite sau a febrei.• Utilizaţi creme pentru protecţie solară; creşteţi aportul de lichide pentru prevenirea constipaţiei şi uscăciunii gurii.• Evitaţi alcoolul, deprimante ale SNC sau medicamente FR.

EVALUAREA SI CONTROLUL TERAPIEI

Observaţi vârsta, statusul mental şi psihic. La pacienţii în vârstă şi taraţi, creşte riscul apariţiei de simptome extrapiramidale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu