marți, 10 februarie 2009

Anakinra

Actiune terapeutica: Agent antiartritic
Categorie de risc pentru sarcina: C
Denumire comerciala: Kineret

MOD DE ACTIUNE

Anakinra îmbunătăţeşte simptomele artritei reumatoide. Nivelul maxim plasmatic: 3-7 h. T ˝ terminal: 4-6 h.

INDICATII

Scade S&S şi încetineşte progresia degradării structurale în artrita reumatoidă activă moderat-severă la pacienţii peste 18 ani la care unul sau mai multe medicamente antireumatice ce modifica evolutia bolii (DMARD) nu au avut efect. Poate fi folosit că agent singular sau împreună cu DMARD (în afară de agenţii blocanţi ai TNF).

CONTRAINDICATII

Sensibilitate cunoscută la derivaţii proteici ai E. coli. Folosirea vaccinurilor vii concomitent cu anakinra.

PRECAUTII

Siguranţa şi eficacitatea medicamentului nu au fost determinate la pacienţii imunocompromişi, la cei cu infecţii cronice, în asociaţie cu agenţii blocanţi sau în artrita reumoatoidă juvenilă. Vaccinarea are un potenţial mic de reuşită la cei sub terapie. Folosiţi cu precauţie în timpul lactaţiei, la pacienţii bătrâni, şi la cei cu disfuncţii renale.Administraţi aproximativ la aceeaşi oră în fiecare zi. Înainte de administrare, insepectaţi vizual soluţia observând dacă există particule sau modificări ale culorii. Dacă se observă, nu folosiţi seringa preumplută. Administraţi o singură doză zilnică (adica întregul conţinut al unei seringi de sticlă preumplute). Aruncaţi produsul nefolosit deoarece nu are conservanţi. Depozitaţi-l la frigider, la 2-8°C. Nu congelaţi şi nu agitaţi. Feriţi de lumina solară.

EFECTE ADVERSE

La locul injectării: eritem, inflamaţie, durere. Manifestări generale: infecţii severe, inclusiv celulită, pneumonie, infecţii articulare sau osoase, pneumonie bacteriană. Alte infecţii inclusiv IRS, sinuzită. De asemenea, boli maligne, cefalee. Hematologice: neutropenie. GI: greaţă, diaree, dureri abdominale.

DOZAJ - MOD DE ADMINISTRARE

• SCArtrita reumatoidă100 mg/zi administrat prin injectare SC.

OBSERVATII PENTRU PACIENT - FAMILIE

• Medicamentul este distribuit într-o seringă ce conţine o singură doză şi necesită depozitarea la rece. Verificaţi data expirării, protejaţi de lumină, şi nu agitaţi sau congelaţi.• Injectaţi anakinra zilnic aproximativ la aceeaşi oră, în ţesuturi, conform instrucţiunilor.• Pot apare reacţii la locul injectarii; alternaţi locul şi anunţaţi medicului eventualele inflamaţii, dureri sau leziuni în zona respectivă.• Evitaţi imunizările cu vaccin viu pe durata tratamentului.• În caz de infecţie opriţi medicaţia şi anunţaţi medicul. Medicamentul este foarte toxic; a fost asociat cu creşterea incidenţei infecţiilor grave.• Sunt necesare controale dese de laborator (în fiecare lună timp de 3 luni, apoi la fiecare 3 luni) pentru HLG şi pentru a fi evaluaţi de catre un reumatolog.• Depozitaţi medicamentul într-un loc sigur; îndepărtaţi acele conform instrucţiunilor.

EVALUAREA SI CONTROLUL TERAPIEI

Monitorizaţi HLG, testele funcţionale renale şi hepatice. Evaluaţi articulaţiile şi gradul de funcţionalitate şi notaţi îmbunătăţirile / pierderea mobilităţii. Investigaţi amploarea şi caracteristicile bolii, alţi agenţi folosiţi şi care au dat sau nu rezultate precum şi intensitatea durerii. Verificaţi dacă există interacţiuni cu celelalte medicamente administrate. Nu administraţi produsul împreună cu agenţi blocanti TNF sau la pacienţii cu RA juvenilă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu