marți, 10 februarie 2009

Anistreplază

Actiune terapeutica: Enzimă trombolitică
Categorie de risc pentru sarcina: C
Denumire comerciala: Eminase

MOD DE ACTIUNE

Anistreplaza lizează trombii ce obstruează arterele coronare şi reduce mărimea infarctelor. T ˝: 70-120 min.

INDICATII

Tratamentul IMA la adulţi, liza trombilor ce obstruează arterele coronariene, reducerea mărimii infarctului, îmbunătăţirea funcţiei ventriculare şi reducerea mortalităţii. Începeţi tratamentul cât mai curand posibil după debutul simptomelor de IMA.

CONTRAINDICATII

Utilizarea în hemoragiile interne active; utilizarea în mai puţin de 2 luni de la intervenţii chirurgicale intracraniene sau intra-spinale; traume recente inclusiv resuscitarea cardio-pulmonară; antecedente de AVC; neoplasm intracranian; anevrism sau malformaţii artero-venoase; diateza hemoragică cunoscută; HTA severă necontrolată, reacţii alergice severe la streptochinază.

PRECAUTII

Se foloseşte cu precauţie la femeile care alăptează. Evaluaţi beneficiile şi riscurile terapiei cu anistreplază deoarece riscurile acesteia pot fi crescute în următoarele situaţii: folosirea în mai puţin de 10 zile de la intervenţii chirurgicale majore; boli cerebro-vasculare; folosirea în mai puţin de 10 zile de la hemoragii GI sau GU; folosirea în mai puţin de 10 zile de la producerea unor traume, inclusiv resuscitare cardio-pulmonară; TAS > 180 mmHg sau TAD > 110 mmHg; posibilitatea existenţei unui tromb în ventricolul stâng (de ex. stenoza mitrală cu fibrilaţie atrială); endocardită bacterială subacută; pericardită acută; defecte de hemostază, inclusiv cele secundare bolilor grave hepatice sau renale; sarcina; utilizarea la pacienţii peste 75 ani; retinopatie hemoragică diabetică sau alte afecţiuni oftalmologice hemoragice; tromboflebită septică sau canule artero-venoase ocluzionate la locul unor infecţii grave; utilizarea la pacienţii aflaţi sub terapie cu anti-coagulante orale; orice situaţie în care hemoragia reprezintă o problemă alarmantă sau în care este dificil de tratat datorită localizarii sale.Pentru a se reconstitui, adăugaţi incet 5 mL de apă sterilă pentru injecţii. Pentru a minimiza formarea spumei rotiţi fiola încet, după ce aţi direcţionat fluxul de apă sterilă pentru injecţii spre pereţii fiolei. Nu agitaţi. Nu diluaţi în continuare soluţia preparată înainte de administrare. Administraţi Iv în 2-5min. Nu adăugaţi soluţia reconstituită nici unui alt lichid perfuzabil; nu adăugaţi alte medicamente în fiolă sau seringă. Soluţia reconstituită trebuie să fie incoloră sau de culoare galben pal fără particule sau modificări de culoare. Aruncaţi soluţia dacă nu este administată în mai puţin de 30 min de la reconstituire.

EFECTE ADVERSE

Hemoragii: la locul puncţiei (cele mai dese), hematoame, hematurie, hemoptizie, hemoragie GI, hemoragii intracraniene, hemoragii la nivel bucal / gingival, epistaxis, anemie, hemoragii oculare. CV: aritmii, hipotensiune, ruptură cardiacă, embolie. Alergice: anafilaxie, bronhospasm, angio-edeme, urticarie, prurit, flush, rash, eozinofile, rash purpuric tardiv ce poate fi asociat cu artraligia, edeme ale gleznelor, hematurie uşoară, simptome GI şi proteinurie. GI: G&V. Hematologice: trombocitopenie. SNC: agitaţii, ameţeli, parestezie, tremor, vertij. Respiratorii: dispnee, edeme pulmonare.

DOZAJ - MOD DE ADMINISTRARE

• Doar IV30 U pe o durată de 2-5 min într-o linie IV sau venă cât mai curând posibil după debutul simptomelor.

OBSERVATII PENTRU PACIENT - FAMILIE

• Revedeţi scopurile terapiei şi riscurile inerente în timpul IM acut.• Pentru a fi eficientă, terapia trebuie începută cât de curând posibil după debutul S&S ale IM.• A se utiliza cu precauţie întrucât riscul de hemoragie poate fi prezent la 2-4 zile după perfuzie.• Sfătuiţi membrii familiei să înveţe RCP.

EVALUAREA SI CONTROLUL TERAPIEI

Monitorizaţi îndeaproape ECG şi investigaţi aritmiile de reperfuzie. Evaluaţi starea neurologică şi monitorizaţi-o îndeaproape pe durata terapiei şi după aceasta. Evitaţi procedurile invazive pentru a evita potenţialele hemoragii. Obiţneţi parametrii hematologici de baza, testele de coagulare, markerii funcţiei cardiace, şi testele funcţionale renale. Acordaţi atenţie antecedentelor şi / sau dovezilor de hemoragie abundentă. Analizati medicamentele prescrise anterior acordând atenţie aspirinei, anti-coagulantelor sau antagonistilor de vitamina K. Acordaţi atenţie rezistenţei la efectele anistreplazei, care pot fi observate în cazul administrării între 5 zile şi 12 luni după o doza anterioară, după terapia cu streptochinază, sau după o infecţie streptococică. Creşterea nivelelor de anticorpi antistreptokinazici la interval de 5 zile / 6 luni de la administrarea de anistreplază sau streptochinază poate duce la creşterea riscului reacţiilor alergice.Dacă este necesară puncţia arterială pe duarata administrării de anistreplază utilizaţi un vas accesibil de la o extremitate pentru a putea fi comprimat. Aplicaţi presiune manuală timp de 30 min, urmată de un bandaj compresiv. Verificaţi adesea locul puncţiei pentru a vedea dacă sunt hemoragii.• Testele de laborator creşterea nivelelor transaminazelor, timpului trombinei, a APTT şi TP. Scăderea plasminogenului şi fibrinogenului.

INTERACTIUNI MEDICAMENTOASE

Creşte riscul de hemoragie dacă este utlizat cu heparină, anticoagulante orale, antagonişti ai vitaminei K, aspirina, dipiridamol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu