marți, 10 februarie 2009

Angiomax

Actiune terapeutica: Anticoagulant, inhibitor trombinic
Categorie de risc pentru sarcina: B
Substanta activa: Bivalirudin

MOD DE ACTIUNE

Inhibă toate efectele trombinei, inclusiv activarea plachetelor, clivarea fibrinogenului şi activarea reacţiilor de coagulare ale trombinei. Avantajele faţă de heparină includ activitatea împotriva trombinei legată pe suprafaţa trombusului, activitate anticoagulantă mai bine previzibilă şi lipsa inhibării de către produşii plachetari. T ˝, după IV: 25 min. Metabolizat în ficat şi aproape 20% e eliminat prin urină.

INDICATII

Anticoagulant în asociaţie cu aspirină la pacienţii cu angină instabilă care au suferit angioplastie coronară transluminală percutană (PTCA).

CONTRAINDICATII

Utilizarea în hemoragiile severe active, anevrism cerebral, hemoragie intracraniană, IM.

PRECAUTII

Reduceţi doza în insuficienţa renală moderată sau severă. Riscul de hemoragie este crescut în ulcerele GI sau în bolile hepatice. Hipertensiunea poate creşte riscul de hemoragie cerebrală. Folosiţi cu precauţie în intervenţiile chirurgicale recente, traumatisme, şi în timpul lactaţiei. Nu s-a stabilit siguranţa si eficacitatea când e folosit cu inhibitori de glicoproteine IIb/IIIa, la pacienţii cu angină instabilă care nu au în antecedente PTCA, în toate celelalte sindroame coronariene acute, sau la copii.Începe-ţi terapia chiar inaintea PTCA. Pentru reconstituire, adăugaţi 5 ml apă sterilă la fiecare fiolă de 250 mg şi agitaţi uşor până la dizolvarea completă. Fiecare fiola obţinută este apoi diluată cu 50 mL soluţie dextroză 5% sau 0,9% NaCl pentru o concentraţie finală de 5 mg/mL. Ajustaţi doza în funcţie de greutatea pacientului. Daca este necesară o rată de perfuzie redusă (0,2 mg/kg/h) reconstituiţi o fiolă de 250 mg cu 5 mL apă sterila şi apoi diluaţi cu 500 mL soluţie dextroză 5% sau NaCl 0,9% pentru o concentraţie finală de 0,5 mg/mL. Nu amestecaţi cu nici un alt medicament înainte de administrare. Nu folosiţi preparatul dacă se observă precipitat. Nu congelaţi medicamentul reconstituit. Poate fi păstrat la 2-8°C până la 24 h. Medicamentul diluat (0,5 mg/ml – 5 mg/ml) poate fi păstrat la temperatura camerei 24 h.

EFECTE ADVERSE

Efectul advers major este sângerarea cu posibilitatea apariţiei unei hemoragii majore, inclusiv hemoragie intracraniană sau retroperitoneală. CV: hipo / hipertensiune, bradicardie, sincopă, anomalii vasculare, fibrilaţie ventriculară. GI: G&V, dispepsie, dureri abdominale. SNC: cefalee, anxietate, nervozitate, ischemie cerebrală, confuzie, paralizie facială. Dermatologic: hematoame, dureri la locul injectiei. GU: retenţie urinară, insuficienţă renală, oligurie. Diverse: durere pelvină, febră, edem pulmonar, infecţii, septicemie.

DOZAJ - MOD DE ADMINISTRARE

• IVAngină instabilă la cei cu PTCAAdulţi: bolus IV în doză de 1 mg/kg urmată la 4 h de perfuzie IV la o rată de 2,5 mg/kg/h. Dupa perfuzia iniţială de 4 h, poate fi administrată o perfuzie adiţională IV, la o rată de 0,2 mg/kg/h timp de maxim 20 h, la nevoie. Se foloseşte în asociaţie cu aspirină (300-325 mg/zi).

OBSERVATII PENTRU PACIENT - FAMILIE

• Anunţaţi apariţia oricăror efecte adverse sau orice sângerare neobişnuită. Dispneea nou apărută, durerile toracice sau edemul necesită evaluare.• Modificaţi-vă stilul de viaţă în ceea ce priveşte fumatul, alcoolul, dieta şi exerciţiile zilnice.• Încurajaţi membrii familiei să înveţe CPR.

EVALUAREA SI CONTROLUL TERAPIEI

Investigaţi prezenţa anevrismului cerebral, hemoragiei intracraniene, hemoragiilor sau intervenţiilor chirurgicale recente în antecedente. Monitorizaţi statusul cardiac şi neurologic pe durata terapiei. Monitorizaţi ECG, HLG, testele de coagulare, testele funcţionale renale şi hepatice; reduceţi doza în disfuncţiile renale. Evaluaţi cu atenţie orice semn de sângerare anormală.• Testele de coagulare: prelungirea APTT, PT, timpului de sângerare şi a timpului de trombină.

SUPRADOZAREA

Tratament: se întrerupe medicaţia şi se monitorizează atent semnele de hemoragie. Nu se cunoaşte antidotul. Bivalirudin este hemodializabil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu