marți, 10 februarie 2009

Axert

Actiune terapeutica: Antimigrenos (agonist al receptorului serotoninergic 5-ht1)
Categorie de risc pentru sarcina: C
Substanta activa: Almotriptan Maleat

MOD DE ACTIUNE

Determină vasoconstrictie pe vasele cerebrale, inhibă eliberarea de neuropeptide şi scade conducerea nervoasă pe calea nervului trigemen. Bine absorbit după administrarea PO; debut: 30 min; nivele plasmatice maxime: 1-3 h. t ˝: 3-4 h. Metabolizat în ficat; metaboliţii şi medicamentul neschimbat (40%) sunt excretaţi în mare parte în urină.

INDICATII

În tratamentul migrenei acute, cu sau fără aură, la adulţi. Se foloseşte doar în diagnosticul definitiv de migrenă.

CONTRAINDICATII

Folosirea pentru a preveni migrena sau în tratamentul migrenei hemiplegice sau bazilare. Folosirea la pacienţii cu istoric de ischemie cardiacă (angină pectorală, istoric de IM, ischemie asimptomatică) sau la cei care au simptome sau analize ce indică boala cardiacă ischemică, vasospasmul coronarian (inclusiv angină Prinzmetal), sau alte boli severe CV. Folosirea la pacienţii la care boala coronariană necunoscută este suspectată prin prezenţa factorilor de risc cum ar fi hipertensiunea, hipercolesterolemia, fumatul, diabet, istoric familial sugestiv de boală coronariană, femeile la menopauză chirurgicală sau fiziologică, sau la barbaţii peste 40 de ani, exceptând cei care la analizele CV nu au prezentat risc de boală coronariană sau de cardiopatii de tip ischemic. Folosirea în hipertensiunea necontrolată, înainte de 24 h după tratamentul cu alt agonist 5-HT1 sau cu un medicament ce conţine ergotamină. Folosirea la copii sub 18 ani.

PRECAUTII

Pentru pacienţii care suferă de disfuncţii hepatice sau renale, nu depăşiţi o doză maximă zilnică de 12,5 mg şi o doză de start de 6,25 mg. Dacă prima doza nu are efect, reanalizaţi diagnosticul de migrenă înainte de a se administrara a doua doză. Siguranţa tratatării a mai mult de 4 episoade de migrenă într-o perioadă de 30 zile nu a fost studiată.Folosiţi cu precauţie în timpul lactaţiei şi în bolile ce pot altera absorbţia, metabolizarea sau excreţia medicamentului, cum ar fi disfuncţiile hepatice sau renale. Siguranţa şi eficacitatea administrării nu au fost determinate la copiii sub 18 ani sau în cazul cefaleelor fronto-orbitale.

EFECTE ADVERSE

CV: IM acut, tulburări de ritm cardiac, deces, hemoragii cerebrale, hemoragii subarahnoidiene, accident vascular cerebral, criză hipertensivă, fibrilaţie ventriculară, ischemie periferica, ischemie miocardică tranzitorie, tahicardie, vasospasm coronar, palpitaţii, ischemie colonica (cu dureri abdominale şi diaree cu sânge). SNC: somnolenţă, ameţeli, cefalee, tremor, vertij, anxietate. GI: G&V, xerostomie, crampe sau dureri abdominale, diaree, disepsie. Manifestari generale: astenie, frisoane, dureri de spate, toracice, de ceafă, oboseală. Respiratorii: faringită, rinită, dispnee, sinuzită, bronşită, epistaxis. Dermatologice: dermatită, eritem, prurit, rash. Oftalmice: conjunctivită, iritaţie oculară. Diverse: dureri ale urechii, hiperacuzie, alterări ale gustului, dismenoree.

DOZAJ - MOD DE ADMINISTRARE

• comprimateCefalee migrenoasăAdulţi: doză unică de 6,25 mg sau 12,5 mg (mai eficientă). Alegerea dozei se bazează pe criterii individuale. Dacă migrena reapare, doza poate fi repetată după 2 h, dar nu administraţi mai mult de 2 doze /24 h.

OBSERVATII PENTRU PACIENT - FAMILIE

• Medicamentul acţionează prin micşorarea lumenului vascular al vaselor ce înconjoară creierul. Ţineţi evidenţa scrisă a migrenelor şi identificaţi factorii / alimentele / evenimentele ce coincid cu migrena.• Luaţi medicamentul numai conform indicaţiilor, pentru cefaleea migrenoasă; nu împarţiţi medicamentele cu altă persoană indiferent de simptome; nu-l utilizaţi pentru alt tip de dureri de cap.• Dacă cefaleea reapare, puteţi repeta doza după 2 h; nu depaşiţi 2 comprimate în 24 h.• Evitaţi triggerii cunoscuţi: ciocolata, branza, citrice, cofeina, alcoolul, lipsa somnului / meselor principale, etc.• Anunţaţi medicului orice efect secundar neobişnuit, intoleranţa sau lipsa răspunsului la medicament• Utilizaţi medicamentul cu precauţie când conduceti sau efectuaţi activităţi ce necesită atenţie sporită; poate produce ameţeală sau letargie.• Păstraţi medicamentul departe de caldură, lumină, umezeală; păstraţi într-un loc sigur.

EVALUAREA SI CONTROLUL TERAPIEI

Analizaţi funcţia renală şi testele funcţionale hepatice; evaluaţi rezultatele pentru a observa existenţa unor disfuncţii. Evaluaţi prezenţa bolii coronariene, HT necontrolată şi factorii de risc cardiac. Reanalizaţi simptomele caracteristice; asiguraţi-vă că cefaleea nu este de tipul migrenei bazilare sau hemiplegică. Dacă nu sunteti sigur, consultati un neurolog.Ţineţi cont de medicamentele luate uzual pentru a vă asigura că nu există interacţiuni.• Testele de laborator: creşte creatin fosfokinaza serică. Hiperglicemie.

INTERACTIUNI MEDICAMENTOASE

Dihidroergotamina. Posibil efect vasospastic aditiv; se folosesc la un interval de 24 h unul de celălalt.Eritromicina. Posibilă creştere a nivelelor almotriptanului.Inhibitori MAO. Scade clearence-ul almotriptanului.Inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei. Rar, slabiciune, hiperreflexie şi lipsa coordonării.Itraconazol. Posibilă creşte a nivelelor şi ASC pentru almotriptan.Ketoconazol. Posibilă creştere a nivelelor almotriptanului.Metisergida. Posibil efect vasospastic aditiv; nu folosiţi la interval mai mic de 24 h ore între ele.Ritonavir. Posibilă creştere a nivelelor almotriptanului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu